SEKRETERAREN

Nov 12th, 2019 | By | Category: 2019-11 nov, Recension

Omslag till SekreterarenAv Renée Knight
The secretary, 2019
Översättning Helen Sonehag
Etta/SEkwa förlag, 2019
ISBN 978-91-87917-86-8, inbunden, 324 sidor

Den här thrillern är tråkig, och det är dess stora fördel. För det mesta brukar det vara historier som fokuserar på spänning tidigt i berättelsen. Här går det lugnt till väga.

Det är sekreteraren själv som berättar. Christine vilar ut och sysselsätter sig med att sammanställa en klippbok med alla tidningsartiklar som handlar om henne och hennes arbetsgivare, och läsaren får följa med i hennes minnesbilder.

Hon vilar ut, något har alltså hänt. Så småningom skymtar det att det varit någon slags rättegång. Men vad handlade den om?

Spänningen som uppstår vid läsningen handlar om läsarens undringar över Christines 18 år gamla arbete hos chefen för en brittisk livsmedelskedja, och hur hon ser på sig själv.

Hon är chefens sekreterare och assistent. Hon har stor insyn i vad som händer (men inte i allt). En sekreterare och personlig assistent där arbetsgivarens privatliv blandas i yrkeslivet utan att sekreteraren gör någon skillnad. Chefen ska servas.

Chefen är en ung kvinna, dotter till den lord som startade företaget och vars mål alltid varit att ha goda relationer med alla lokala leverantörer. Dottern tar över och är skicklig i att fortsätta med den inriktningen, tar den vidare och blir själv mer av en kändis med eget tv-program.

Christine är en duktig sekreterare, som har två egna sekreterare till hjälp, är tillförlitlig och lojal, och får till och med råda chefen om hon ska gifta sig med killen hon träffar. Kärlek? Eller bara bra för imagen?

Detta är alltså en thriller som lyckas hålla läsaren undrande över vad som händer medan det till synes inte händer särskilt mycket. Och det är ett porträtt av en kvinna som inte riktigt känner sig själv och som låter sitt liv styras av arbetet som också blir hennes liv. Naturligtvis försvinner både make och dotter.

Det här är alltså en perfekt spänningsroman för den som inte gillar hotande terrorister eller hänsynslösa gangstrar, och som får känslan av att veta mer än huvudpersonen.

Detta är författarens andra bok. Hennes första, Disclaimer, fick bra recensioner (också i Dast). Hon Har arbetat som dokumentärfilmare och som manusförfattare för brittisk tv.

LEIF-RUNE STRANDELL

Renée Knight

Renée Knight. Foto Colin Hutton

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22