SEE DELPHI AND DIE

Mar 7th, 2010 | By | Category: 2006-3, Recension

Av Lindsey Davis
Arrow books 2006

Den senaste historien om Falco och hans Helena utspelas i slutet av år 76 e. Kr. Den börjar i Rom, men snart beger sig Falco, Helena och några yngre släktingar och vänner till Grekland. De ska först och främst leta reda på Helenas bror Aulos som för svunnit på väg till Athen för att där studera juridik.

Falco tar också ett par andra uppdrag: För tre år sedan försvann en ung kvinna under en resa i Olympia. Resterna av henne hittades ett år senare utan att dödsorsaken kunde fastställas. Tidigare under hösten 76 har ännu en ung, nygift kvinna försvunnit under sin bröllopsresa för att senare återfinnas mördad. Båda de dödas föräldrar hoppas att Falco ska lyckas ta reda på vad som hänt.

Jakten på sanningen för Falco och oss läsare till Olympia, Korint, Delfi och Athen. Redan vid den här tiden fanns det tydligen en ”turistindustri”, eller åtminstone personer som ordnade paketresor för intresserade.

I Olympia träffar vi på den grupp som den senast döda kvinnan tillhörde. I gruppen ingår typer som man känner igen från dagens gruppresor: änkan som är på jakt efter en ny karl, solochvåraren, det grälande äkta paret, de oregerliga tonåringarna t.ex. Precis som idag klagar resenärerna på dåliga hotell och illasmakande mat m.m. I de avsnitt där vi möter gruppresan fungerar boken som en skrattspegel i vilken vi ser vår egen tid.

Under sina ansträngningar att ta tag på sanningen i de tre fall han fått på sin lott råkar han ut för busar som vill klå upp honom, hamnar i en underjordisk cell, men klarar sig naturligtvis mer eller mindre oskadd ur alla svårigheter. Ytterligare en resenär dör innan vi når Athen och sanningen avslöjas.

Falcos ironiska kommentarer till händelser och personer är roliga. Likaså hans gnabb med Helena, där hon ofta drar det längsta strået. Hon kan bita ifrån sig när så behövs.

På köpet får vi en repetitionskurs i grekisk mytologi. När vi når slutet och Helena ropar: – Ät inte köttstuvningen! förstår vi också varför Davis har återgivit några av myterna så utförligt.

BENGT HEURLIN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22