SECRET ASSET

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2006-4, Recension

Av Stella Rimington
Hutchinson 2006

Rimingtons första roman i agentgenren, At Risk, hade lånat intrigen från Forsyths Schakalen. När hon nu återkommer med en ny roman om sin hjältinna Liz Carlyle, påminner denna om LeCarrés och Deghtons spionromaner.

Båda böckerna bygger på hennes erfarenheter från MI5, där hon avslutade sin karriär som chef.

Liz Carlyles chef, Charles Wetherby, har fått ett tips om att det kan finnas en mullvad inom organisationen och han ger Liz i uppdrag att undersöka sanningshalten i uppgiften. Om det visar sig att tipsaren har rätt, ska hon spåra upp den skyldige.

Så inträffar några händelser som styrker teorin om en mullvad. Tre muslimska pojkar är misstänkta för att planera någon form av terrordåd. De uteblir från ett möte, samtidigt som en misstänkt imam lämnar England. Strax därefter mördas en annan ung muslim, som tipsat Liz om den misstänkte trion. Mordet rubriceras som ett rasistdåd, men Liz misstänker att någon känt till hans dubbelspel.

Både hon och Wetherby är nu övertygade om att någon inom MI5 läcker information. Liz ställs inför en delikat situation när hon ska avslöja den skyldige utan att denne förstår vad hon sysslar med.

Man lyckas konstatera att mullvaden värvades under studieåren i Oxford, vilket begränsar antalet misstänkta. Parallellt med denna utredning fortsätter jakten på de misstänkta terroristerna. När och var tänker de slå till?

Slutscenerna utspelas i Oxford, där allting började.

Den här romanen visar att agentromanen lever, trots alla förutsägelser om att den dog med kalla krigets slut.

BENGT HEURLIN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22