SCIENCE FICTION OF THE 20th CENTURY

Feb 14th, 2008 | By | Category: 2001-2, Recension

By Frank M. Robinson
Collectors Press 2000

Undertiteln An illustrated history berättar verkligen om vad den här boken handlar. Under årens lopp har jag erhållit ett flertal illustrerade böcker när det gäller SF och Fantasy, men den har slår alla rekord vad gäller bildmaterial, layout och redigering. Resan tar sin början med Mary Shelleys Frankenstein och leder fram till våra dagars författare i genren: till exempel Ray Bradbury, Arthur C Clarke, Robert Heinlein samt filmmakaren Stephen Spielberg.

Hundratals unika, flera som jag aldrig tidigare sett, omslag från både gamla och nya pulpmagasin. Hela tiden är illustrationerna beledsagade av intressant och lärorik text som gör läsningen till ett otroligt äventyr.

Naturligtvis är författaren/sammanställaren Robinson inte helt ensam till detta storverk. Han har haft hjälp av flera storsamlare och andra i genren, men för slutresultatet ska Robinson ha en enormt stor eloge och det förvånar inte att han fick den fina utmärkelsen Hugo Award för boken.

En enorm bok som denna är faktiskt svår att recensera. Man blir helt överväldigad av bokens omfattning och innehåll och alla hundratalet illustrationer i färg tar helt andan ur en. Jag kan bara säga att om man vill skaffa ett verkligt representativt verk i genren är den här boken den som måste ligga högst på önskelistan.

IWAN MORELIUS

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22