SCHARNHORST Ett slagsskepps undergång

Mar 7th, 2010 | By | Category: 2006-3, Recension

Av Alf R. Jacobsen
Scharnhorst 2001
Översatt av Lennart Forsman
Natur och Kultur 2006

Till det jag forskade på när jag licade i historia, hörde ett engelskt-tyskt flottavtal som slöts 1935 och som gav Tyskland stora fördelar. I sina memoarer kritiserar Winston Churchill avtalet, men när jag gick till de engelska parlamentsprotokollen fann jag att ”Århundradets man” friserat verkligheten till sin förmån. Bland annat röstade Churchill för avtalet den gången! I sina Minnen har han citerat sig själv i parlamentet fel – han var tydligen mån om att fuska till sig en bättre historisk dom än han riktigt förtjänar.

Tyske marinchefen Erich Raeder (1876-1960) lär ha fått de upplysningarna av Hitler, att kriget skulle börja först några år in på 1940-talet. Han byggde upp flottan med sikte på det och hade Hitler hållit fast vid sin tidsplan hade han säkert fått helt andra framgångar än vad det nu blev.

Som det nu Gud ske lov utvecklade sig, var flottan inte tillräckligt avancerad, utbyggd och stark för att vinna kriget åt nazisterna. Småningom skar det sig också mellan Hitler och Raeder och den senare fick 1943 avgå till förmån för Dönitz.

I ett tidigare nummer av DAST recenserade jag en fascinerande bok som norrmannen Alf R. Jacobsen har skrivit om hur man lyckades spränga det tyska slagskeppet Tirpitz uppe vid Kåfjord i Nordnorge: Dödligt angrepp Miniubåtsräden mot slagskeppet Tirpitz (Natur och Kultur). Jag skrev att det var mycket länge sedan jag läste en så spännande och engagerande bok som denna. Det är vetenskaplig historia, men samtidigt fantasieggande. Nu återkommer denne Alf R Jacobsen med ett nytt slagskepp i boken Scharnhorst Ett slagskepps undergång. Scharnhorst var slagskeppet som i likhet med Titanic, ansågs osänkbart. Ändå sänktes det av en allierad styrka utanför Nordkap annandag jul 1943.

Liksom i föregående bok tar vi följa skeppets öde varvat med hur man letar efter spår av vad som hände, genom en vetenskaplig expedition. Vart tog egentligen skrovet vägen? Det låg i varje fall inte där det borde ligga.

Scharnhorst hade sitt namn från en preussisk general, Gerhard Johann von Scharnhorst och sjösattes hösten 1936 i närvaro av bl.a. Hitler. Det ansågs länge som ett lyckosamt skepp. Men lyckan hade ett slut. Av en besättning på 1986 unga män överlevde bara 36 explosionerna och det iskalla havet. Krig är något hemskt och meningslöst. Men tycker man att det är obehagligt läsa om de arma människor som dog på grund av Adolf Hitlers vansinne så är det desto mera engagerande och roligt att följa jakten på vraket. Att finna skrovet skulle vara lika enormt svårt som att hitta en golfboll från en position tre hundra meter över banan! Via spännande text och överskådliga skisser får vi följa letandet. Där är skeppets kurs, läget enligt loggboken, torped- och andra fynd m.m. Till sist hittar man skrovet på 300 meters djup, ett ekolod visar en 15-20 meter hög förhöjning nordost om Nordkap. Skrovet är avbrutet. Huvuddelen är ungefär 160 meter. Den avbrutna bogen 60-70 meter. Sic transit gloria mundi – så förgår all världens härlighet. Något att tänka på för framtida krigshetsare!

JEAN BOLINDER

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22