SCHACKMASKINEN

Mar 5th, 2010 | By | Category: 2007-2, Recension

Av Robert Löhr
Der Schachautomat 2005
Översatt av Aimée Delblanc
Forum 2006

 

Det finns folk som jämför den tyste författaren Robert Löhr med Dan Brown och det ligger ingen illvilja i att jag nu för detta vidare. Det finns faktiskt likheter. Bådas böcker har blivit bästsäljare. De liknar filmmanus redan från början och har blivit eller ska bli film väldigt snabbt. I Löhrs fall är likheten med filmmanuskript inte så konstig, han har skrivit för både teaterscenen och TV och har arbetat som regissör och skådespelare.

Schackmaskinen handlar om den österrikiske adelsmannen och uppfinn aren Wolfgang von Kempelen och har många lyckade projekt bakom sig. Men då han hittar på ”schackturken” tar han sig vatten över huvudet, för hela maskinen är en bluff. Inuti maskinen som har besegrat de allra bästa schackspelarna från hela världen döljer sig nämligen en dvärg som är oerhört duktig på att spela schack. Maskinen gör von Kempelen berömd. Dendelen av romanen bygger på verkliga händelser på Mozarts tid, resten kommer ur författarens hjärna.

Berättelsen om hur von Kempelen sliter för att dvärgen inte ska avslöjas är både komisk och lätt spännande. Och tidsfärgen som jag tycker att Löhr lyckats bra med förhöjer också stämningen.

INGER STRANDBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22