SCARPETTA

Aug 19th, 2010 | By | Category: 2010-3, Recension

Omslag till ScarpettaAv Patricia Cornwell
Scarpetta 2008
Översatt av Ulrika Jannert Kallenberg
Norstedts 2010

Efter att ha varit en trägen Cornwell-läsare sedan hennes debut tröttnade jag på henne för några år sedan. Böckerna om Scarpetta hakar ju i varandra och när jag läste den aktuella boken, saknade jag en del kunskaper om vad som hänt tidigare – ett klart handikapp. Att Scarpetta gift sig med Benton och att Lucy berikat sig på sina kunskaper och färdigheter i datorvärlden visste jag inte.

När jag läst en hundra sidor irriterades jag av att det var så mycket dialog. Jag gjorde en snabb och slarvig beräkning: c:a 70 sidor var ren dialog. Visst fick jag en del bakgrund, men det måste gå att förmedla fakta på ett mer effektivt sätt. Efter 200 sidor tar handlingen fart. Men då splittras intresset av att läsaren kastas från en person till en annan. Scarpetta hamnar inte i centrum, vilket hon förtjänar att göra.

Intrigen är tillkrånglad. Datorer och e-post spelar en viktig roll. Scarpettas begåvade systerdotter Lucy får än en gång visa sina färdigheter i att knäcka koder och hacka sin in på hemsidor.

Boken känns konstruerad.

BENGT HEURLIN

Patricia Cornwell. Foto Debra Gingrich

Patricia Cornwell. Foto Debra Gingrich

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22