SCAM I KUNGSTRÄDGÅRDEN (Ericsons List I), SCAM I ROSENBAD (Ericsons List II)

Jan 10th, 2008 | By | Category: 2000-1, Recension

Av Björn Karlin
Dagens Industri 1998/
Svenska Aktieinstitutet 1999

Omsorgsfull. Det är ordet som dyker upp när man söker sammanfatta Karlins båda romaner om skojaren John Ericson (inte han med propellern) och finansjournalisten Chris Lange.
Karlin är mycket noga med att ge bakgrund till allt – och då menar jag bokstavligen allt – som går att förklara. Till att börja med fann åtminstone jag detta tillvägagångssätt rätt enerverande, men det visade sig att författaren hade en avsikt med det som jag först uppfattade som ordbajseri.
Läsaren måste veta mycket för att begripa allt, eftersom historierna rör sig i kretsar som annars är förborgade för alla utom ett utvalt fåtal. Storfinansen (den legala och den illegala) sköts av andra än oss vanliga deckarläsare.
Scam förklaras som ”svindel, skoj, konster” och de har båda böckerna rör sig i samma sfärer som filmen Blåsningen, och man har nästan lika roligt. John Ericson är en makalös skojare. Fast han har sitt ursprung i Ljusdal av alla ställen i världen. Han lever hårt och intensivt, känner de mest otroliga människor och är hal som en ål.
I bok ett svindlar han ett storföretag, men det räcker inte. Bok två handlar om hur det kan gå till att blåsa en stat.
Samhällsvetaren och nationalekonomen Karlin skriver i driven ”amerikansk” stil och är sorgligt förbigången – som så många andra – på dagspressens kultursidor.
Kanske för att ekonomisk brottslighet inte uppfattas som särskilt rolig.
Men det är just det den kan vara.

LENNART BRÅDING  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22