SÄRSKILDA UPPDRAG

Mar 10th, 2010 | By | Category: 2005-3, Recension

Av Boris Akunin [pseud för Grigorij Tjchartisjvili)
Osobyje porutjenija 1999
Översatt av Magnus Johansson
Norstedts 2005

Ryske kejserlige polisdetektiven Erast Fandorin är igång igen, den här vändan med två mycket olika historier i samma volym. I Spader knekt härjar bedragaren Momus och lämnar alltid ett spelkort på brottsplatsen, men när han ger sig på generalguvernören skickar man efter Fandorin, Det gör att polisdetektiven böljar imitera skurkens metoder för att komma honom in på livet.

Dekoratören däremot är en mycket brutalare berättelse. Tydligen var det inte i väst som seriemorden och seriemördaren uppfanns, för ungefär samtidigt som Jack The Ripper härjar i Whitechapel begås liknande mord i Moskva av Dekoratören, som kallas så eftersom han lägger ut sina offers inälvor i kusliga mönster.

Akunin är egentligen ingen finlirare. Han tycks gilla fart och fläkt och hesiterar inte för att använda slumpen när det gäller att hitta lösningar. Eftersom han inte heller är särdeles gravallvarlig är det lätt att förlåta honom för vissa svängar. Det här är, vågar jag säga, pastischer på den engelska deckarstilen från de gyllene åren, fast med handlingen förflyttad många mil österut. Lite klassisk rysk litteratur kan man också skönja i alla dessa namn.

LENNART BRÅDING  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22