SÅRADE SJÄLAR

Jan 19th, 2015 | By | Category: 2015-01 jan, Recension

Omslag till Sårade SjälarAv Ana Porss
Idus förlag, 2014
ISBN 9789175770284, inbunden, 286 sidor

Författaren har tidigare givit ut två romaner. Denna tredje roman kan ses som en fristående fortsättning på Utan fräls oss ifrån ondo.
Romanen tar sin början när Jonas mobiliseras i kriget mot Frankrike, det som kom att kallas ”Karl XIV Johans krig mot Napoleon”. Förutom de eländiga förhållanden som rådde under uppmarschen till Tyskland med svält och köld, kom kriget att sätta djupa spår hos stora delar av manskapet. Inte minst hos Jonas. Hans hustru Maria menade att minnena och lidandet under kriget hade satt sig som en sjukdom hos honom, ”En sjukdom som du försöker dölja”.

Det är upptakten på en berättelse över tre generationer med August, ”oäkta”son till pigan Maja-Lisa och majoren Gyllensvaan,  i centrum. Berättelsen handlar om barnamord, psykisk sjukdom, svek och skam, vars skuggor vilar tungt över släkten och som synes vara ett arv efter Jonas. Befrielsen från detta ok står att söka i kärlek och förlåtelse och att erövra det goda. Det är så August till slut försöker hantera sitt liv.

Romanen tycks också vara ett försök att rekonstruera delar av författarens egen bakgrund. Det är ömsinta och inkännande porträtt av människor och en berättelse som levandegör öden och villkor som är giltiga även idag.

ULF MALMSTRÖM

Ana Porss

Ana Porss. Foto Krister Persson

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22