SANNING MED MODIFIKATION / FLICKA FÖRSVUNNEN

Apr 16th, 2015 | By | Category: 2015-04 apr, Recension

Omslag till Sanning med modifikationSANNING MED MODIFIKATION
Av Sara Lövestam
Piratförlaget, 2015
ISBN 978-91-642-0446-2, inbunden, 256 sidor

Vi förstår snabbt att huvudpersonen Kouplan vill hålla sig undan polisen och det beror på att han håller sig undan utvisning sedan hans asylskäl fått avslag. Men pengar behöver han för att klara hyran hos den snälla familj som låter honom ha ett rum. Eftersom han varit journalist i Iran tror han sig kunna arbeta som privatdetektiv (för det förra svartarbetet på en restaurang gillar han inte) och sätter in en annons på blocket där han erbjuder sina tjänster ”om polisen inte kan hjölpa dig”.

Han får svar. En kvinna vill ha hjälp att hitta sin sexåriga dotter som hon tror rövats bort. Hon kan betala bra.

Sara LövestamDet blir ett uppdrag som är lite konstigt. Varför vill hon inte ha hjälp av polisen? Men Kouplan tar uppdraget på allvar och nystar i flera trådar. Det gör att han börjar komma några som arbetar med prositution och trafficking på spåren, och hela tiden är han ju på sin vakt för att inte fastna i gränspolisens garn.

Tyvärr, detta är en kriminalroman med många oväntade vändningar och hemligheter, så det går inte att säga så mycket mer om handlingen för då kan läsnöjet förstöras. Det är ett nöje att läsa. Författaren har gett ut fyra romaner tidigare och kan verkligen skriva.

Här är det lättläst, och tacksamt att hon inte använder onödiga ord. Hela händelseförloppet klarar sig på färre sidor än den genomsnittliga deckaren i dag. Ändå känns inget utelämnat, och vi lär känna personerna, stockholmare känner igen sig i miljöerna.

På titelsidan står det: Första fristående boken om Kouplan. På omslagsfliken sägs att nästa del kommer i höst.

Omslag till Flicka försvunnenFLICKA FÖRSVUNNEN
Av Sara Kövestam
LL-fölaget, 2015
ISBN 978-91-7053-513-0, häftad, 113 sidor

Jag skrev att Sanning med modifikation är lättläst. Här är den i ännu mer lättläst form, återberättad av författaren.

Alla viktiga delar är med, men språket blir med nödvändighet annorlunda. För den som inte har svårt att läsa är originalet förstås bättre, men man kan hoppas att också denna version får många läsare.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22