SANNING

May 16th, 2012 | By | Category: 2012-05 maj, Recension

Omslag till SanningAv Peter Temple
Truth 2009
Översatt av Johan Nilsson
Kabusa Böcker 2011

ISBN 978-91-7355-162-5, inb, 396 sid

Sanning, av Peter Temple, född i Sydafrika men bosatt i Australien sedan 1980, har de ingredienser en kriminalroman i allmänhet bör ha: en spännande intrig, mord, gärna med inslag av våld och grymhet, maktgalna politiker, korrupta affärsmän och en kriminalkommissarie med krackelerande familj och med ett osunt sätt att leva.

Bland mängden av manliga aktörer i boken finns några få kvinnor med, men de får inga framträdande roller att spela: en missnöjd hustru, en älskarinna och ett mordoffer. Handlingen börjar med att en ung kvinna hittas mördad i ett exklusivt hus i centrum av Melbourne. Stephen Villani, chefen för Victoriapolisens mordrotel, rycker ut med några medhjälpare för att snabbt leta rätt på en mördare. De hinner bara starta utredningen så kommer larmet om att tre män hittats döda i en lagerlokal. Kropparna är lemlästade och oerhört svårt misshandlade. Snart märker Villani att de fyra morden hänger ihop. Men han motarbetas av polisledningen som avser att lägga ner utredningen och han förstår att det är högt uppsatta personer i samhället som ligger bakom detta.

Samtidigt har Villani bekymmer med familjen. Relationen med hustrun är bottenfrusen och en knarkande tonårsdotter är på rymmen. Han gör några tafatta försök att leta efter sin dotter, men lämnar snart över det jobbet till kollegor. Hans kontakt med bröderna och fadern är inte heller speciellt bra.

Kriminalkommissarie Villani har författaren lyckats få riktigt trovärdig. Det kan man inte säga om de flesta övriga personerna i boken. De är alldeles för många och jag kan inte hålla reda på vilka de är och vad de heter. Att handlingen är förlagd till Australien märks bara på orts- och personnamnen. Oavsett var på jordklotet man befinner sig, brottas man med samma typ av problem.

Behållningen av den alltför omfångsrika boken är karaktären Villani och att historien är rafflande. Har dock svårt att förstå att Sanning blivit belönad som årets bästa bok i Australien 2010 och nominerad av Svenska Deckarakademin i kategorin Årets bästa översatta deckare 2011.

MONICA LINDSTRÖM

Peter Temple

Peter Temple. Foto C Bryce

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22