SANNING

Apr 29th, 2011 | By | Category: 2011-4 april, Recension

Omslag till SanningAv Peter Temple
Truth 2009
Översatt av Johan Nilsson
Kabusa Böcker 2011
ISBN 978 91 7355 162 5, 397 sid

Peter Temple var något av en överraskning när han för tre år sedan kom på svenska för första gången med romanen Mörk kust. Nu är han tillbaka med Sanning som påminner oss om nyhetsmeddelandena om svåra bränder i hans nuvarande hemland Australien. Här brinner det i skogarna på landsbygden utanför Melbourne i delstaten Victoria, där också hettan är kvävande och där Stephen Villani basar över stadens mordrotel och har mycket att stå i.

Peter TempleTemple beskriver på ett hemingwaylikt språk hur mordutredarna kämpar med två utredningar: en prostituerad har återfunnits med bruten nacke i ett överklassområde mitt i stan medan tre brottslingar hittats torterade och mördade i en förort. Men det är inte det enda Villani och hans personal har att kämpa med. Områdets politiker och hans kolleger och chefer inom polisen tycks vilja att han ska misslyckas. Styrs de av politiken eller är de mutade av kriminella? Allt detta gör att chefsutredaren får en känsla av förestående undergång.

Han anar att morden hör samman och att det inte är någon tillfällighet att utredningen motarbetas, till och med av pressen.

Villani är en polisman som vi känner i många skepnader i litteraturen. Han lever för sitt yrke och när han får en chans till otrohet tar han den. Men han har ångest för detta och för att han som far inte räcker till.

Sanning är en stramt komponerad berättelse om korruption på flera plan som får läsaren att absorberas av texten som innehåller många distinkta aforismer. Man kan visserligen studsa inför beskrivningar av våldet och beskrivningar av mördare kvinnor som ”hundskit under samhällets skosulor” känns lite stötande för oss här i Norden. Men det är en hårdkokt beskrivning av en rå del av den australiensiska storstadsdjungeln, så man får ta det onda med det goda – och det allra mesta är gott.

Peter Temple föddes i Sydafrika och flyttade till Australien 1980. Han har erhållit deckarpriset Ned Kelly Awards fem gånger och 2010 belönades han med Australiens främsta författarpris, Miles Franklin Literary Award, när Sanning utsågs till årets bästa bok ”down under”. Fjolårsboken Mörk kust tilldelades the Duncan Lawrie Dagger, ett av världens mest prestigefulla deckarpriser.

PER MAGNUSSON

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22