SANNA HISTORIER OM SPIONER

Sep 25th, 2009 | By | Category: 2007-3, Recension

Av Paul Dowswell och Fergus Fleming
True Spy Stories 1994
Översatt av Annika Olsson
Historiska Media 2007

Idén med ”Sanna historier”-serien tycks vara att förse material som tidigare hamnade i Kriminal-Journalen eller Veckans Brott med hårda pärmar. Nå, nu ska jag inte vara elakare än nödvändigt: Denna den senaste boken i serien är bättre skriven (och översatt) samt korrekturläst än de historier som brukade förekomma i dessa båda svenska blad och deras utländska förebilder.

Berättelserna handlar om spänningssökande människor i turbulenta krigstider. Av ekonomiska eller ideella skäl blev de spioner och inte alltid kom de undan med livet i behåll.

De var ofta beundrandsvärda i sin uppfinningsrikedom. En genial spion var Dusko Popov som med fräckhet och duperingsförmåga lurade tyskarna under andra världskriget. Det har påståtts att det var denne spion som blev Ian Flemings förebild till James Bond. Inte så säkert men de båda träffades dock.

Bokserien är avsedd för ungdom och de korta historierna om olika spioner från 1800-talet till mitten av kalla kriget är både spännande och lärorika. Jag skulle tro att de dessutom kan skapa visst historiskt intresse hos läsarna.

Alltså var inte heller Veckans Brott och Kriminal-Journalen helt av ondo.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22