SANKTE PER

Aug 6th, 2011 | By | Category: 2011-8 aug, Recension

Omslag till Sankte PerAv Björn Hellberg
Lind & CO 2011
ISBN 978-91-7461-039-0, 300 sidor

En anonym röst lämnar ett förtäckt hot till en begravningsentreprenör där orden Sankte Per ingår. Begravningsentreprenören Axel Pettersson tar kontakt med polisen. Senare upptäcks en död i ett serviceboende för äldre, med koppling till just Sankte Per. Fler mord inträffar med Sankte Per som nyckelfigur.

Det här är upptakten till Björn Hellbergs senaste kriminalroman Sankte Per. Det är Hellbergs tjugonde bok om kommissarie Sten Wall och det är trettio år sen han debuterade som deckarförfattare.

Björn HellbergHellbergs styrka ligger i att han är känd som landets mest resultatkunnige tennisjournalist och under många år varit domare i TV-programmet På spåret.

Hans svaghet är att han har svårt att gestalta människor och miljö. Människorna känns inte levande. Det är väl helt rätt säger den förnumstige när det gäller kriminalromaner, men även i dessa finns det faktiskt ett antal livs levande personer.

Förlaget framhåller via vissa recensenter något om Hellbergs fenomenala språk. För mig helt obegripligt. Jag vet att jag inte är ensam om att förvånas över Hellbergs sätt att krångla till meningar. De låter som om de var skrivna av en stackars byrådirektör som har lite svårt att enkelt och tydligt säga vad han egentligen vill.

Men. Hellbergs böcker är ändå lättlästa och lite spännande. Alltså något för hängmattan.

LENNART HÖGMAN

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22