SANDLERS SAMVETE

Aug 21st, 2013 | By | Category: 2013-08 aug, Recension

Omslag till Sandlers samveteAv Robert Påhlsson
Axplock, Deckare och spänning, 444 sidor, eBok, 2013
ISBN 978-91-85385-98-0 (tryckt)
ISBN 978-91-87119-20-0 (e-bok)

Robert Påhlsson, född 1956 i Göteborg, är professor i skatterätt. Hans produktion omfattar förutom vetenskaplig litteratur och läroböcker även ett stort antal artiklar samt en essäsamling. Påhlsson disputerade 1995 vid Juridiska fakulteten i Uppsala. Sedan 2000 är han professor vid Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet.

Robert Påhlsson tidigare gett ut Den Tyska länken utgiven på Bonniers förlag 1991.

Robert PåhlssonSpänningsromanen Sandlers samvete är läsvärd. Den handlar om ett litet lastfartyg som lämnar en nordengelsk hamn med Uddevalla som mål. Nitton tunnor med okänt innehåll är surrade på däck. Tunnorna når sin destination, men fartyget går under i vad som maskeras till en olyckshändelse.

Säkerhetspolisen Nils Sandler snubblar över ärendet genom en i registren förekommande person som är bekant med en kvinna för vilken utförs en personkontroll i samband med tillsättande av en tjänst. Sandlers utredning av kvinnan leder inte till resultat. Han går i pension. Kvinnan, Georgsson, kontaktar Sandler med vad som verkar vara en fiskarhistoria om ett skepps förlisning. Sandler utreder ärendet på eget initiativ. Han misslyckas först, men gillrar med små medel en fälla för en motståndare som är mycket mäktigare än han själv. En obeveklig händelseutveckling når sin kulmen i ett säkert hus i Roslagen och på havet utanför Bohuskusten. Upplösningen blir något oväntad.

Språket är lättläst. Text och handlingen flyter på. Det finns ett par missar i korrekturläsningen och några konstiga ordvändningar. Professor Påhlssons yrke lyser genom i texten genom stycken som kan ses som lite för detaljerade. Kanske ska en författare undvika värderingar som att 500 meter är en avsevärd sträcka. Texten skulle vinna på gestaltning. Det finns partier som vore lämpliga för detta.

Robert Påhlsson kan åstadkomma bättre och mer fängslande böcker om han tar till sig och utvecklar sin förmåga att skriva skönlitterär text.

SUNE E. OLSSON

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22