SANDGRAV

Sep 18th, 2016 | By | Category: 2016-09 sep, Recension

Omslag till SandgravAv Helene Tursten
Massolot Förlag, 2016
ISBN 9789176790748, inbunden, 378 sidor

Författarens serie om Irene Huss blev en succé och översattes till hela 18 språk. Dessutom filmatiserades den med utmärkta Angela Kovács i huvudrollen. Detta är den andra boken i serien med hennes nya huvudperson, kriminalinspektören Embla Nyström, kollega till Huss.

Nioåriga Amelie försvinner spårlöst i Strömstad. En stor brand sker i en lada och en polis hittas mördad. Polisen får mycket att utreda samtidigt och Embla kallas in. Hon arbetar på det mobila polisteamet i Västra Götaland. Ett barn till försvinner och misstankarna riktas mot en udda 17-årig pojke, vars enda intresse är bilar. Han har skjutsat Embla i sin bil och är den sista som har sett henne.

Hur hänger alla händelser ihop, eller gör de verkligen det? Polisen har fullt sjå med att hålla de till en början parallella utredningarna igång. Konstigt nog läggs minst kraft på polismordet.

Helen Tursten har alltid varit bra på att konstruera vassa kriminalhistorier. Så även här. Grundintrigen står på stabila ben och nystas i lagom takt upp, för att så småningom få sin ganska förutsägbara förklaring.

Det blinkas lite åt Gösta Unefäldts välkända Strömstadspoliser, men de personer som figurerar i den här boken når inte nära den fina gestaltningen av dem. Jag får ingen känsla för karaktärerna i Turstens bok, därför får boken inget riktigt fäste. Den lovande intrigen faller tyvärr till marken.

NISSE SCHERMAN

Helene Tursten

Helene Tursten. Foto Ola Kjelbye

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22