SÄNDEBUDET

Apr 29th, 2017 | By | Category: 2017-04 apr, Recension

Omslag till SändebudetAv Anders Gustafson & Johan Kant
Bokfabriken, 2017
ISBN 978-9176293-72-0, 290 sidor

Singö-serien är nu inne på sin tredje utgåva. Anders Gustafson och Johan Kant låter denna gång den 62-åriga kriminalinspektören Solbritt Andersson och hennes team utreda internationell brottslighet som tycks ha en koppling till teknikföretaget Rankena Tech. Men de måste också ta reda på vad som hände när en före detta militär drunknade på rätt grunt vatten i hamnen vid Svartklubben utanför Singö efter att en januarieftermiddag åkt på fisketur med två kamrater.

Vi som läst de tidigare böckerna i serien vet att Singö inte bara är en skärgårdsidyll i norra Roslagen utan också ett militärt område med allt vad det innebär av restriktioner. Liket i hamnen visar sig ha anknytning till Singös militära historia och möjligen också till den intalande men streberaktige kyrkoherden på ön. Mitt i allt detta – och kanske också kopplat till det – pågår jakten efter Singöspionen Sven Löwengrip som introducerades i första boken.

Gustafson och KantMycken möda läggs ner på samtliga utredningar men fallet med Rankena Tech sätter myror i huvudet på Solbritt och hennes kollegor. Varje gång de tycks komma framåt snubblar de på stötestenar och misstanken väcks att det finns någon som läcker uppgifter från polishuset i Norrtälje.

När Dasts chefredaktör Leif-Rune Strandell recenserade debutboken Singöspionen ansåg han att berättelsen var trovärdig i allt utom beskrivningen av polisarbetet. Författarparet har bättrat sig en hel del på den punkten och de genvägar som tas är nödvändiga för spänningens skull.

Man märker att författarna gillar sin ö och kan konstruera en riktigt vindlande intrig. Det som är mest sympatiskt är skildringen av de människor som utredarna träffar på. Det är vanligt, ofta hyggligt folk. Till och med de mer aparta typerna skildras med mer hjärta än man är van vid i kriminalromaner och allt, även miljöerna, presenteras i korta kapitel på ett ledigt språk som är lätt att ta till sig.

Bokförläggaren Anders Gustafson från Stockholm och rektorn Johan Kant från Haninge kom med Singöspionen 2016 och Mordbrännaren året efter. Sommartid semestrar båda på Singö i Roslagen.

BJÖRN ENMAN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22