SAMLAREN

Jan 21st, 2020 | By | Category: 2020-01 jan, Recension

Omslag till SamlarenAv Fiona Cummins
The Collector, 2018
Översättare Jan Järnebrand
Modernista, 2019
ISBN 978-91-7781-762-8, inbunden 368 sidor

Fiona Cummins är en prisbelönt brittisk författare och journalist, med examen från Faber Academy i London. Hon debuterade som författare med thrillern Skallra, som är den första boken i hennes hyllade Samlaren-serie. Samlaren är den andra boken i serien.

Jakey Frith är en pojke med ovanlig sjukdom. Han lyckades med nöd och näppe komma undan seriemördaren Samlaren med livet i behåll i Skallra, och flyttade till en ny stad med sina föräldrar. De vet att Samlaren fortfarande väntar någonstans där ute. Jakey säger till sin pappa att han sett Samlaren utanför huset, men fadern tror inte på honom.

Clara Foyle är ett annat barn med en ovanlig sjukdom och hon har inte haft lika stor tur. Samlaren håller henne fången innan han tänker lägga henne till sin samling, och hon hoppas att någon ska hitta och befria henne. Under tiden håller hennes mor förtvivlat fast i hoppet om att få sin dotter tillbaka.

Samlaren är en riktigt sjuk person och samtidigt intelligent, och därmed livsfarlig. Han lärde sig av sin far, och nu har han också hittat en ung pojke som han groomar i syfte att lära upp honom att fortsätta samlandet. Kriminalinspektör Etta Fitzroy är ansvarig för jakten på Samlaren samtidigt som hon försöker finna försvunna Clara. Men samlaren har samtidigt andra planer för Etta, som var den polis som krossade hans drömmar.

Jag har inte läst Skallra men det är inte nödvändigt för att förstå hänvisningarna till det som hände i den boken. Samlaren tar vid där den förra boken slutar, och den kan mycket väl läsas som en fristående bok. Fiona Cummins är en lysande thrillerförfattare. Hon målar upp djävulusiska planer och isande scener som gör det svårt att lägga ifrån sig boken. Hon lyckas verkligen levandegöra skräcken och fasorna på ett trovärdigt sätt. En av de bättre böckerna jag har läst senaste året. En bok man bara måste läsa!

LARS-ERIK HOLM

Fiona Cummins

Fiona Cummins. Foto Simon Burke

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22