SALLY OCH TERRORBOMBAREN

Sep 12th, 2018 | By | Category: 2018-08 sep, Recension

Omslag till Sally och terrorbombarenAv Jan Bergman
Lind & Co, 2018
ISBN 978-91-7779-397-7, 244 sidor

Sabbatssabotören var Expressens namn på den dynamitardliga som skrämde livet ur de stockholmare som redan sörjde att Per Albin Hansson avlidit på spårvagnen när han var på väg hem. Detta namn fastnade och spreds av övrig press. Under senhösten 1946 – mellan 12 oktober och 31 december – utfördes tio sprängdåd på lördagar och söndagar och tidningarnas sensationsartiklar fick stora rubriker. Kriget låg inte långt bakåt i tiden och det spekulerades om det var övervintrande nazister eller den nya faran, kommunisterna, som låg bakom.

Jan BergmanPolis och hemvärn kallades in och tusentals frivilliga patrullerade gatorna men bombdåden fortsatte under hela hösten.
Lördagen den 16 november 1946 small den störst bomben, bestående av nio kilo dynamit på den allmänna toaletten inne på Centralen. Smällen hörs i stora delar av Stockholm och hundratals fönster krossas. Det kan sägas vara ett mirakel att ingen miste livet. Dagen efter kom uppåt 100.000 människor för att se förödelsen, bland dem attentatsmannen och hans kamrater.
Nyårsafton 1946 sprängdes tre laddningar vid Stockholms stadsbibliotek. Det blev sista smällen eftersom förövaren upptäcktes av polis och greps på bar gärning.

Med detta som backdrop har Jan Bergman skrivit en spännande thriller där hans huvudperson från Sally och nazistligan, detektiven Salvatore ”Sally” Mellberg vid den svenska militära underrättelsetjänstens C-byrå, återkommer i en berättelse om den svenska huvudstaden under kalla krigets första trevande år.

Bergmans bok är en blandning av historiskt material och författarens fantasi. I verkligheten hade inte sprängningarna något med politik att göra. Förövarna var tre tonåringar – Erland Mattsson. Åke Leü och Per-Ove Gustafsson. Huvudmannen Mattsson dömdes 1947 till åtta års fängelse men släpptes efter sex. De övriga två fick tre år respektive två år och sex månaders straffarbete.

Journalisten, filmaren och TV-producenten Jan Bergman är 1956 och framför allt känd för Stockholmspärlor, ett TV-program där han, med rörliga bilder, berättar om stadens historia. Han har regisserat och producerat över 450 filmer och TV-program., fått ett kulturpriser samt skrivit många kulturartiklar.

KARL HJELM

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22