SÄLLSAMMA SOLLENTUNA

Mar 29th, 2022 | By | Category: 2022-03 mars, Recension

Omslag till Sällsamma SollentunaRedaktörer Kjell E Genberg, Peter Olofsson och Gunnar Sahlin
Noveller och essäer av Anders Björnsson, Ulf Broberg, Ulf Durling, Inger Ekdahl-Jönsson, Bertil Falk, Kjell e Genberg, Peter Holstad, Roland Jönsson, Henry Lidholm, Richard Nordström, Peter Olofsson, Risto paladinen, Gunnar Sahlin, Helena Sigander och Karin Tjäder
Skönlitterära författarsällskapet Stockholm Nord, 2022
Mjuka pärmar, 193 sidor

Författarsällskapet, med centrum i Sollentuna, har gett ut flera sådana här böcker, inte som vanliga föreningars årsskrifter utan mestadels antologier med noveller och andra texter. Här står på omslaget ”Noveller, essäer och annat från en expanderande bygd”. Det är flest noveller, flera av medlemmarna i Novellmästarna, och alla har på något sätt anknytning till Sollentuna.

Vana deckarläsare känner igen flera av författarnamnen, varför det inte är en överraskning att många bidrag har kriminell anstrykning. Några är ögonblicksbilder (som Christian Aage/Kjell E Genbergs Repetition) andra traditionella deckarnoveller och en och annan feelgood (Ulf Durlings Kasta loss). Richard Nordström ger en tidsbild från 1944 med en förväxlingshistoria med viss verklighetsanknytning.

Två som jag roades extra av är Den oändliga historien av Risto Pakarinen (om behovet av berättelser) och Rondellkultur av Gunnar Sahlin och Kjell E Genberg (om hur kulturlivet kan vända upp och ner på en mans tillvaro).

Novellälskare (och man kan ju gilla essäer också) har alltså en del att glädja av i den här samlingen. Den är framför allt ämnad för medlemmarna, men för andra är den möjlig att skaffa genom att vända sig till föreningens ordförande och bokens redaktör Gunnar Sahlin, epost gs@gunnarsahlin.com.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22