SÄLLSAMMA RESOR

Jan 29th, 2019 | By | Category: 2019-01 jan, Recension

Omslag till Sällsamma rsorEn antologi i urval och översättning av Erik Carlquist och Gunnar Welin
Gidlunds fantastika #1
Gidlunds förlag, 2018
ISBN 978-91-7844-988-0, 454 sidor

Sällsamma resor är första volymen i en skriftserie, Gidlunds fantastika, som strävar efter att lyfta fram texter inom ”den fantasieggande litteraturen”. I Gidlunds fantastika återfinns inte bara klassiker utan även texter som fallit glömska och som tidigare inte ens funnits översatta till svenska. Här finns en rad olika berättelser, från Voltaire och HC Andersen till Begum Rokeya och Kurd Lasswitz, som spänner över både århundraden och kontinenter.

I denna första del är temat resor, vilket är ett tacksamt tema för just fantastika. Det ligger lite i resandets natur att uppleva något utöver det vanliga, något sällsamt och allra helst fantastiskt. En resa som inte innehåller det, är knappast värd att skriva om överhuvudtaget. Med begreppet fantastika tänker vi oftast på fantasy eller science fiction, men Gidlunds antologi utvidgar begreppet till att betyda allt som är utöver det vanliga och som sällsamma resor räknas då också upptäcktsresandes journaler och reseskildringar.

Spännvidden i antologin är enorm och vi tas under läsningen med på en färd från vikingatiden fram till 1900-talet och det blir tydligt att människan alltid haft samma fascination inför resandet, vare sig det handlar om ett besök till fjärran faktiska länder eller mytiska fantasiplatser. Den breda spännvidden är antologins styrka men också dess svaghet. Det finns ingen tydlig röd tråd att följa, utöver resandet, och HC Andersens framtidsvision får tre sidor medan sjökapten Slocums skildring av sin seglats med skeppet Liberdade får inte mindre än 60 sidor. Den välkände HG Wells novell följs av den, för de flesta, helt okända Stanley G. Weinbaums. Jag finner mig ofta frågandes vilken typ av berättelse jag egentligen läser och för varje ny historia måste man ställa om läsandet och börja om från början, vilket ibland blir utmattande.

Men samtidigt finns det en charm i just det oförutsägbara urvalet. Det är som att resa utan karta. Man vet inte vad som finns runt nästa krök. Visst, det blir en och annan besvikelse, en tradig omväg som man kunde vara utan men det blir också plötsliga överraskningar och man hittar pärlor som man aldrig någonsin annars skulle ha upptäckt. Och när hela resan är avslutad och boken nått sitt slut är det just pärlorna man minns och Gidlunds första fantastika volym är väl värd en resa.

JESPER ERSGÅRD

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22