SÄLLSAMMA KATTER

Sep 3rd, 2009 | By | Category: 2000-4, Recension

Av Evastina Törnqvist (red)
Illustrerad av Åsa Burman
Replik 2000

Texterna varierar från spännande novell till vittnande essä. Det sistnämnda är en svaghet då personliga ”mitt liv med min katt”-texter sänker intensiteten och skrämmer bort ett antal läsare som gillar novell och katt men hatar kattlarv, sådana texter hör hemma i kattidningar. Men annars behöver man varken gilla eller ogilla katter för att läsa den här boken. Faktum är att motivet snarare är människa och mest kvinna än det älskliga ormaktiga djuret katt. I enbart en novell, av L J Braun, är jaget en katt rakt genom historien. Det är den synnerligen normalbegåvade katten Phut Phat som genom koncentration får sin husse att agera. Så brukar de göra (katter) fast ingen (hussar) vet det. Kvinnor och mattar är inte lika styrvänliga enligt berättelserna. Det kan bero på att i flertalet katter gömmer sig en kvinna. M B Marons Besten under skinnet är en höjdare. En kvinna i sina bästa år som har offrat sig för mannens karriär (igenkännbart för en hel del av oss reliker från förra århundradet då man ägnade sig åt sådant) är en överraskande och välförtjänt revansch. I Criders historia om de stora pengarna är personerna mer eller ännu mer lömska, den spinnande katten blir i sammanhanget den mest oskyldiga.

Novellen är lagom go’nattläsning, lagom på tåget, ja lagom – och finessen är variation i en samling som denna.

Hemingways knapphet, Amarys crazy resonemang, Oates mångordhet och Nesbits lyckliga slut gör kvällarnas avslutning goa. Fram för novellen! Gärna som här med snedögda, strykande, kråmande, niolivs djur (eller om det är kvinnor) i full färd med härligt illistiga anslag.

En sak till. Varför inte svenska författare nästa gång?

HELENA SIGANDER

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22