SAKNAR DIG

Jan 31st, 2016 | By | Category: 2016-01 jan, Recension

Omslag till Saknar digAv Harlan Coben
Missing you, 2014
Översatt av Jan Malmsjö
Bookmark, 2015
ISBN 978-91-88171-16-0, 430 sidor

Harlan Coben har alltid varit en favorit i deckarbranschen trots att han för det mesta haft manliga huvudpersoner i sina romaner. Nu har han blivit ännu mer spännande för den halva av mänskligheten jag tillhör i och med att han äntligen skriver om kvinnlig protagonist – den tilltufsade men morska kriminalinspektören Kat Donovan som arbetar inom polismyndigheten i storstaden New York.

Arton år efter att Kat dumpats av sin fästman Jeff Raynes är hon på en av nätets dejtingsajter och tittar på foton av de kärlekstörstande män som finns där – och plötsligt får hon syn på Jeffs ansikte. Hon hyser egentligen inte några varma känslor för honom längre men kan inte motstå impulsen att skriva till honom. Hans svar gör henne förvånad, kanske till och med lite arg. Han tycks först inte ens minnas henne men sedan ändrar han sig och blir riktigt tillgiven innan han till sist säger att det är bäst att de avbryter kontakten för gott.

Harlan CobenKonstigt folk tycks finnas lite överallt. Plötsligt dyker studenten Brandon Phelps upp från Connecticut för att be polisen om hjälp att hitta hans försvunna mor Dana. Det märkliga är att han begär att just Kat ska hjälpa honom. De känner inte varandra så hon utgår ifrån att han döljer något för henne.

Fler konstigheter inträffar. Kat besöker Monte Leburne, den döende yrkesmördare som dömts för mordet på hennes far. Nu, på dödsbädden, vägrar han erkänna att han dödade Henry Donovan. Hon inser att hon måste få fler och helst sanningsenliga svar men blir alltmer osäker om till vem hon ska vända sig.

Harlan Coben är mästerlig när det gäller att konstruera en gåta, ofta i form av ett pussel som han sedan luckrar upp i för läsarens öga. Varje nytt avslöjande känns lite retfullt (Varför kom jag inte på det?) och man anar att saker och ting hör ihop. Men hur? Bakgrund är betydelsefullt och man får veta att Kat är tredje generationens polis, att farfar begick självmord och att fadern mördades för tjugo år sedan. Hennes känslomässiga bagage är tyngande.

Man biter på naglarna medan Coben, från början rätt sakta men med alltid ökad acceleration leder läsaren med hjälp av väl beskrivna, ofta sårbara personer genom vindlande passager som för fram mot den hårdföra upplösningen.

Harlan Cobens böcker publiceras på 43 språk och har sålts i mer än 60 miljoner exemplar. De sju senaste romanerna har toppat New York Times bästsäljarlista. Han ensam om att ha tilldelats samtliga tre litterära utmärkelserna Edgar Allen Poe Award, Anthony Award och Shamus Award.

LENA JEPPSSON

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22