SAKNAD SOLDAT Ett finlandssvenskt öde 1944

Nov 14th, 2015 | By | Category: 2015-11 nov, Recension

Omslag till Saknad soldatAv Claes Dahlberg
Vaktel Förlag, 2014
ISBN 978-91-982180-0-8, 120 sidor

I denna bok berättar den finlandsfödde författaren om sin morbror Holger Hellström som 1942 som 19-årig soldat i regemente IR 13 under fortsättningskriget mot Sovjetunionen transporterades till fronten på Karelska näset.

Hellström var en flitig brevskrivare som i en mängd välskrivna brev till släkten berättar om den både enahanda och ibland förfärliga tillvaron som frontsoldat han upplevde under två år. Ibland var det rätt lugnt vid fronten, något som illustreras i bokens många fotografier, men en dag i juni 1944 förändrades allt. Röda armén gick till offensiv och i den stora drabbningen vid Tali-Ihantala, cirka en mil öster om Viborg den 25 juni till 9 juli, anföll 150 000 ryska soldater med 600 stridsvagnar de 50 000 man starka finska trupperna. Finnarna, med hjälp av tyskt flyg, försvarade sig resolut, bland annat med koncentrerat artilleri och motanfall och lyckades därmed bryta udden av det sovjetiska angreppet.

Claes DahlbergUnder stridens kaos rapporterades Holger Hellström som saknad något som gjorde hans syster, författaren Claes Dahlbergs mor, förtvivlad. Efter hennes död började Dahlberg sitt sökande efter sanningen om vad som hänt den försvunne morbrodern.

Det har blivit något av en detektivhistoria där författaren både sitter i arkiv och rotar i papper och letar rätt på överlevande veteraner från slaget. Till sist hittar han den stridskamrat som var den siste som såg morbrodern i livet. Men den mannens uppgifter reser Dahlberg till stridsområdet och sökningen längs de gamla frontavsnitten ger till sist något av ett svar.

I en rätt kort bok lyckas författaren förmedla soldatens känsla av okunnighet om de stora linjerna och den egna ofullkomligheten och inte minst det lidande som en saknad i strid orsakar sina närmaste anhöriga.

Författaren Claes Dahlberg, fil kand i litteraturhistoria och nordiska språk samt journalistexamen, föddes i Helsingfors 1943, men är i dag bosatt i Bro, väster om Stockholm.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22