SAKNAD – KODNAMN CASSANDRA

Mar 14th, 2010 | By | Category: 2004-3, Recension

Av Jenny Carroll
Missing – Code Name Cassandra 2001
Översatt av Ylva Kempe
Richters 2004

Jessica Mastriani, även kallad Blixtflickan, har haft en fantastisk förmåga att telepatiskt finna försvunna personer. Nu verkar det som om den egenskapen har försvunnit, men det kan också tänkas att det är precis vad hon vill att allmänheten ska tro. Hon vill bara vara ifred, men varken media eller FBI vill låta henne vara.

Hon smiter undan och tar sommarjobb på ett barnläger. Där dyker en man upp och förklarar att hans dotter försvunnit, bönar och ber om att hon ska försöka ta fart på sin förmåga och hjälpa honom. Efter övervägande finner Jessica att hon bör göra det. Nu kommer förvecklingarna slag i slag och det visar sig att löftet blir ett hot mot hennes eget liv.

I USA är försvunna och kidnappade barn en stor sak. Det känns lite galet att hitta sådana med hjälp av parapsykologiska kunskaper. Men, för all del, författaren har en viss förmåga att leda in läsaren i ett fiktivt landskap där man kan börja tro på sådant. Ylva Kern har översatt och texten känns följsam med bara få små knepigheter. Carroll har tidigare kommit på Svenska med boken En prinsessas dagbok.

KERSTIN CARLSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22