SAGAN OM HERR AZIZ

May 31st, 2010 | By | Category: 2010-2, Recension

Omslag till Sagan om herr AzizAv Ayfer Tung
Aziz Bey Hadisi 2000
Översatt av Matts Müllern
Storge Förlag 2010

Ayfer Tung är född i västra Turkiet. Hon är en uppburen författare i Turkiet som funnit läsare över hela världen. Främst genom boken Mina föräldrar kommer på besök om ni inte har något annat för er. Och som också tilldelats internationella priser.

Berättelsens huvudperson herr Aziz är en man som alltid gått rak i ryggen med högburet huvud. När han den kvällen betraktade Gyllene hornets grumliga vatten insåg han att han bara inbillat sig att det var så han levat, med näsan i vädret. Ack, vad han bedrog sig.

Ayfer TuncBoken börjar: En kväll utspelade sig en sorglig händelse på Zekis krog. Zeki tog tag i Aziz och kastade ut honom. Det var ingen som kunde erinra sig hur det började eller vad som egentligen hände.

Jag har läst böcker från Storge förlag. Jag smittas alltid av de för oss västerlänningar förmodligen diffusa och till viss del obegripliga stämningarna. Framför allt språkets mystik som i vart fall jag attraheras av. Böckerna är inte spännande eller dramatiska. Spänningen och dramatiken ligger i språket. Och jag lägger ifrån mig böckerna med en känsla av att vi blivit goda vänner. Vänner man saknar när de är borta. Samtidigt minns man hur vännerna var.

Så är det med herr Aziz. Handlingen är minimal, bortsett från att han blir utkastad från sin väns krog. Berättelsen om hans stora kärlek, som skildras totalt utan känslosamhet. Men den ligger till grund för det lilla som händer. Som sagt det är de något svårfångade stämningarna som får läsaren av herr Aziz att med sorg lägga boken ifrån sig.

LENNART HÖGMAN

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22