SAGA FRÅN VALHALLA

Mar 13th, 2010 | By | Category: 2004-4, Recension

Av Johanne Hildebrandt
Forum 2004

Nu har Johanne Hildebrandt hunnit till sista delen i sin bronsålderstrilogi som började med Freja – Sagan om Valhalla och fortsatte med Idun. Den här gången handlar det om Saga (namnet betyder ”den seende”), historiens och skaldekonstens gudinna i Norden och en kvinna som visste och kunde allt.

Som de tidigare romanerna är detta en historisk roman som dock måste hamna i facket fantasy – det är väl tusan att allt måste läggas i fack – eftersom gudar och gudinnor har en framträdande roll.

Hildebrandt har ett våldsamt berättartempo och historien i sig är minst lika våldsam, med hämnd, stora passioner och människor som inte hejdar sin utlevelse. Som före detta krigskorrespondent vet författaren hur våld ska skildras och hon drar sig inte heller för det. Hon lägger berättelsens tonvikt på starka, kunniga kvinnor men tycks akta sig för att låta läsaren tolka in moderna feministiska perspektiv i romanen som utspelas inför hotet av en katastrof som inte tycks gå att undvika. Det är rasande skickligt gjort, men för att hänga med skadar det inte att ha en hel del barnasinne kvar.

LOTTA BRÅDING

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22