SÄD ÖVER MINSK

Mar 12th, 2010 | By | Category: 2005-1, Recension

Av C-J Charpentier
Gondolin 2004

Rent fysiskt varar boken från Hässleholm till Nässjö med X2000. Så läser jag heller inte särdeles snabbt. Mentalt finns däremot C-J Charpentiers små betraktelser i den fina lilla utgåvan Säd över Minsk, knappt hundra sidor, kvar i ytterligare åtskilliga mil.

När Ballingslöv, Hästveda, Osby och en rad andra samhällen passerar förbi i 130 kilometer i timmen i den trista och grå sydsvenska förvintern befinner jag mig tillsammans med C-J:s skarpa, och förstående, blick och förmåga att se människor och miljöer, på många andra platser runt om i världen. Jag träffar butiksinnehavarinnan i Italien som applåderar och jublar över att det bara är tio dagar kvar till Jesusbarnets ankomst, kinesen som ogenerat masturberar i flygplanet, och spiller sin säd över Vitryssland, eller så delar jag C-J:s barndomsupplevelser i Algeriet.

Men ser också brallisen på flaskan med ögondroppar som han köper av en apotekare i Paris, ryser över den gamla kaminens smygande dödlighet eller deltar i de förtroliga och alkoholdimmiga samtalen med författarlegenden Henry Miller. Kort sagt – man mår för bannat bra i C-J Charpentiers sällskap. Han berättar sina historier lågmält och med skåningens rätt att inte bli så särdeles imponerad eller förvånad. Det överlåter han till oss läsare. Och trots hans dokumenterade vittberesthet är ju Järrestad och Österlen i kombination med Harleyn hans rätta element. Då blir det nästan poesi.

”Jag gasade på upp för Hesabacken och vinkade åt Håkan som tog upp betor på stycket.

Över oss svävade en glada.”

Det bästa av allt: de båda socialsekreterare som, alltsedan de steg på i Hässleholm, högljutt diskuterade jobbet och kollegorna, på raden bakom på tåget, hörde jag inte förrän i Nässjö.

Då jag väl slagit ihop boken.

PER ERIK TELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22