SÅ TUKTAS EN SVINPÄLS

Jul 4th, 2013 | By | Category: 2013-07 juli, Recension

Omslag till Så tuktas en svinpälsAv Pia F. Davidson
Hoi Förlag 2013
ISBN 9789186775506, inb, 523 sidor

Att skriva om mäns våld mot kvinnor kräver en del av författaren för att det ska bli engagerande och trovärdigt. Att samtidigt göra det på ett humoristiskt sätt kan tyckas vara en omöjlig uppgift. Men i denna debutroman av Pia F. Davidson har den kombinationen blivit överraskande lyckad.

Samtidigt som man förbluffas och förskräcks av de dominanta männen och fylls av hämndbegär, fnissar man åt kvinnorna som smider planer på att utkräva rättvisa och skaffa sig själva ett mer människovärdigt liv.

Pia F DavidsonVeera, Miriam och Erika är olyckliga i sina respektive äktenskap, men på helt olika sätt. Det gemensamma de har är att männen styr deras liv. De träffas av en händelse i en kolonistuga på Järvafältet i Stockholmstrakten. De finner varandra och beslutar sig för att utkräva hämnd och i något fall rädda äktenskapet.

De tre kvinnorna är fantasifulla och deras planer är komiska, men effektiva. Den finländska Veera är drivande och hennes genomgående kraftord är Makkara, vilket såvitt jag vet betyder korv.

Författaren växlar skickligt mellan männens vidriga beteende, som innefattar allt ifrån allvarlig misshandel till alkoholism, och kvinnornas skrattframkallande planerande.

I de komiska styckena kan jag dra paralleller med Tomas Arvidsons studierektor och Donald E Westlakes Dortmunder och Kelp.

Detta är en finfin debut!!!

NISSE SCHERMAN

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22