SÅ SOM DJÄVULEN SITTER I DETALJERNA

Mar 16th, 2021 | By | Category: 2021-03 mars, Recension

Omslag till Så som djävulen sitter i detaljernaAv Viveca Gemne
Visto förlag, 2021
ISBN 978-91-7885-343-4, danskt band, 273 sidor

Svensk jurist flyttar till Norge. Det gäller både för författaren och för hennes huvudperson.

Juristen Philippa, kallad Lippa, gör (nästan) slut med sin kille i Stockholm eftersom han aldrig har tid för henne utan bara för sitt jobb. Hon flyttar till det internationella konsultbolagets huvudkontor i Oslo. Där är hon med på en kurs för tänkbara chefskandidater, och då blir en av dessa mördad.

Viveca GemneInledningen med känslorna under en sådan intern kurs är bland det bästa som skildras. Har man varit med på liknande sammankomster känner man igen sig.

Lite senare är hon och en kollega på uppdrag i Sydafrika när han hittas död. Polisen tar förstås också hennes närvaro ad notan, men hon får åka hem.
Men något känns inte rätt, hon och en annan på jobbet får hotelsebrev.

Detta är förstås en deckare, men allra mest en berättelse om hur en alldeles vanlig person upplever sig vagt hotad och inte vet vem hon kan lita på.

En debut. Grundidén är det inget fel på, inte heller persongalleriet även om vi bara lär känna ett par av personerna. Men det blir för pratigt, mer berättande än gestaltande. På ett egendomligt vis känns boken både för lång och för kortfattad, för många ord men för lite substans (och så kan den vane deckarläsaren förstås tycka att en vettig person skulle gå till polisen tidigare).

En skrivomgång till med en hårdare redaktör skulle kunna lyfta berättelsen flera steg.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22