RYMMAREN

Jun 11th, 2008 | By | Category: 2008-3, Recension

Omslag till RymmarenAv Thomas Bodström
Norstedts 2008

Ännu en kriminalroman av en kändis. Kan inte skvallerkåsörerna göra en lista på Sveriges mest kända personer som sedan förlagen får använda som underlag för vilka författare som ska ingå i 2010 års utgivning. En kanske alltför from förhoppning är att vi därefter skulle slippa alla dessa mediokra skribenters verk som svämmar över bokhandelsdiskarna. Just nu störtexponeras Läckberg och Bodström i varenda bokhandel och livsmedelsmarknad.

Thomas Bodström är klok nog att skriva om det han kan. Som advokat och fd justitieminister behärskar han juridikens alla formalia och turer. Han ger sig inte in på polismannens dagliga arbete, för det vet han ingenting om. Förre justitieministern bör också veta en hel del om politik. Han är som bekant även son till en fd utrikesminister. Han skildrar politikerna som landets dumhetsreserv.

De två grupper som svenska folket har minst förtroende för enligt undersökningar är poliser och politiker. Thomas Bodström gör allt för att understryka detta.

Är Rymmaren spännande? Jag fick kämpa för att ta mig igenom boken.

Är det en bra intrig? Efteråt undrade jag vad den egentligen handlade om.

Är det en språkligt spännande bok? Hans prosa är enkel, men inte den enkla rena prosan utan den torftiga.

Är gestaltning god? Efter genomläsningen av boken slår det mig att jag inte har en aning om hur någon person i boken ser ut eller vilka egenskaper den har. Här finns vackra landskap och en vacker kvinna med långt hår.

Thomas Bodström Foto Thron UllbergÄr det en bok som kan rekommenderas? Det är en skam att förlaget ger ut den?
Är den säljbar? Numera är det inte verket utan människan bakom verket som är intressant, därför kommer den att säljas i en hyfsad upplaga. Hon fick så rätt Unni Drougge som en gång sa: först såg jag till att bli en kändis, sen kunde jag skriva och få ut böckerna.

LENNART HÖGMAN

Thomas Bodström. Foto Thron Ullberg

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22