RYMD UTAN STJÄRNOR

Aug 4th, 2009 | By | Category: 2009-3, Recension

Omslag till Rymd utan stjärnor

Av Jonas Moström
Lind & Co 2009

I Sundsvall försvinner överläkare Pia Fjällstedt från stadens sjukhus något som snabbt får ortens polis att intressera sig – Fjällstedt är nämligen kriminalinspektör Sofia Waltins faster.

I vanlig ordning har Moström – som inför denna fjärde roman flyttat från Natur och Kultur till Lind & Co – flera intriger på gång samtidigt. Sofia Waltin utreder om Sofias far kan ha med saken att göra, detta utan att underrätta kollegerna på kriminalen. Fadern och den försvunna Pia har inte alltid varit så förtjusta i varandra. Sofias kollega kriminalkommissarie Johan Axberg har en flickvän som får stryk av exmaken men vägrar att anmäla honom till myndigheterna för barnens skull, något som gör Johan ställd.

Jonaas Moström

Till råga på allt finns det en läkare, Erik Jensen, som är lite skum. Hans hustru tror att han är otrogen och Jensen vän kommissarien ser trådar som löper mot Pia Fjällstedt.

Den försvunna hittas mördad (givetvis) och Moström styr ledtrådarna åt ett visst håll för att sedan vända på steken och hitta en ganska originell upplösning.

Bokens ena tema är något så allvarligt som aktiv dödshjälp, men innan Moström får in det i handlingen har en stor del av romanen redan blivit läst. Något av en svaghet … men för all del. Jonas Moström, är författare och läkare som arbetat i Sundsvall, så det är inte att undra på att han träffsäkert kan beskriva sjukhusmiljön.

Även i denna bok är det en förfluten händelse som påverkat dramat. Det sociala spelet mellan personerna i romanen får stort utrymme, något som en aning dämpar tempo och thrillerspänning.

Men boken får ändå gott betyg och att det ska komma fler manus från Moströms skrivbord kan man utgå ifrån, för här finns en antydan till ett kommande fall som måste lösas.

KARL HJELM

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22