RUBINEN I DIMMAN

Sep 10th, 2009 | By | Category: 2006-2, Recension

Av Philip Pullman
The Ruby in the Smoke 1986
Översatt av Sven Christer Swahn
Natur och Kultur 2006

Det här är en äventyrsbok för människor över tio år. Händelserna som utspelar sig slag i slag sker i London 1972. Sally Lockhart är sexton år och sedan babytiden moderlös. Hon dras in i en härva då fadern dör under mystiska omständigheter till havs.

Hon snärjs av meddelanden i mystiska brev. Skräms avannonser i tidningar. Häpnar över identiska tvillingar! Allt skräckromantiskt bra finns med. Det är hemliga sällskap, en häxliknande kvinna, brutala sällar ur den undre världen – obarmhärtiga skurkar mest allihop. På det Godas sida finns den finurlige fotografen och hans syster, den rasande vackra skådespelerskan Rosa och gatubarn som säljer levande råttor för att hålla sig vid liv. Misären är stor. Lockelsen efter en röd rubin sätter igång en kedja av livsfarliga incidenter. Man jagar eller blir jagad. Ett människoliv är billigt och trofasthet går att köpa för mynt.

Opium, Londondimma, en återkommande mardröm och spirande kärlek är denna pastischdeckares byggstenar. Figurerna är schabloner men det är fartfyllt och roande med stuk à la Dickens och Zola. Sally Lockhart och hennes vänner kommer att återkomma, enligt baksidestexten, för Rubinen i dimman är den första titeln i en rafflande serie. Philip Pullman är i Storbritannien en välkänd barn- och ungdomsboksförfattare.

HELENA SIGANDER  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22