RUBINEN

Sep 11th, 2009 | By | Category: 2005-4, Recension

Av Herman Lindqvist
Norstedts 2005

En troligen krigsskadad före detta legoknekt har fått för sig att han är ättling i rakt nedstigande led till Karl Knutsson Bonde som var kung i Sverige på 1400-talet. Han tänker ta tronen tillbaka och tycker att bästa sättet är att spränga kungahuset i luften. Dessutom hyser slottet någonstans en ädelsten – en rubin – som bär på en förbannelse. Jag funderar om någon annan än storsäljaren Lindqvist hade lyckats få igenom den idén hos Norstedts eller något annat förlag. Men här är Rubinen och genrebeteckningen är äventyrsroman. Han följer sannerligen i de gamla kolportörernas fotspår, skillnaden är att både Frank Heller och Axel Klinckowström levde i en annan tid.

Gudskelov hittar Lindqvist snart bihandlingar och biberättelser som höjer romanen flera snäpp. Han berättar frustande roligt om usel service i flygbolaget SAS busincssclass, om franska revolutionen och annat av bestående värde.

Roliga historier kan han och historia kan han. Då blir det faktiskt jäkligt kul.

PEO LUNDIN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22