RUBBERNECKER

Aug 15th, 2013 | By | Category: 2013-08 aug, Recension

Omslag till RubberneckerAv Belinda Bauer
Bantam Press 2013
ISBN 9780593066928, inb, 320 sid

Huvudperson är Patrick, en ung man drabbad av Asperger. Han råkar ständigt i konflikt med  skolkamrater, lärare och andra vuxna, eftersom han har en annan verklighetsuppfattning än de.

Hans pappa är död, omkom i en bilolycka. Hans mor lever men har alkoholproblem.

Så får Patrick chansen; tack vare en frikvot antas han till en anatomikurs vid universitetet. Snart visar han sig vara en av de bättre eleverna, eftersom han är känslokall inför deras övningsobjekt, döda människor. Han ser kadavren bara som studieföremål.

Belinda BauerEleverna har gruppvis tilldelats lik som de skall undersöka, dissekera, systematiskt. Allt ska noteras, allt sparas för att begravas eller kremeras när de avslutat arbetet. Patrick upptäcker att dödsattesten i ett fall inte stämmer med hans upptäckter, beslutar sig för att ta reda på vad  som ligger bakom. I det arbetet bryter han mot universitetets regler och blir relegerad.

Tursamt nog blir en polisman intresserad, börjar undersöka Patricks otroliga historia, som visar sig stämma. Man kallar in den misstänkte för förhör. Han bryter samman och erkänner mordet: ”Vad skulle jag göra?” är hans förklaring.

Parallellt följer vi vad som händer på en avdelning med patienter i koma, några tillfrisknar, många dör. Patrick lovar en studiekamrat att läsa för en av patienterna. Hon har en störande ovana att trumma med fingrarna. Patrick kopplar snabbt till alfabetet och lyckas tyda och vidarebefordra damens budskap.

Hennes make har inlett ett förhållande med en sjuksköterska som är på väg att upptäcka att han inte varit helt ärlig. Var det spåret slutar får vi inte veta. Men man kan ju gissa!

En bok som både roar och skrämmer. Patrick hamnar i komiska situationer. Scenerna från vårdavdelningen, där patienterna ligger i koma, är obehagliga. Vi ska nog inte tro att vården här i vårt kungarike är bättre än i ”de förenade kungrikena”!

                                BENGT HEURLIN

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22