ROVDJURET

Sep 25th, 2009 | By | Category: 2007-3, Recension

Av Patricia Cornwell
Predator 2007
Översatt av Eva Larsson
Norstedt 2007

Rovdjuret, ännu ett nytt fall för Kay Scarpetta och hennes vapendragare kriminalkommissarie Pete Marino och systerdottern Lucy utspelar sig i en mental ödemark där mördaren utövar tortyr mot sina offer. Grymt våld mot kvinnor är temat i boken.

Det är angeläget. Sådant våld kan gott exemplifieras och debatteras. Ms Cornwell uttrycker sin strävan för denna bok som en berättelse om brottets bakgrund. Det är en hissnande ond, klaustrofobisk bakgrund som målas upp. Brotten är vämjeliga och hårresande.

Utredarnas personliga relationer kommer i kläm. Mer och mer undrar läsaren varför Kay, Pete, Lucy och Benton, Scarpettas älskare, egentligen har varandra nära och kära. De retar sig bara på varandra. I just detta fall får de draghjälp av en infiltratör i hjärtat på Lucys hemliga organisation. Irritationen mellan elitutredarna blir värre än vanligt; de går om varandra en smula tills trådarna vävs samman. Kriminalinspektör Wagner däremot, om föredrar att bli kallad Reba, är en vanlig snut utan glamour och ställd utanför organisationen. Hon är inte rik, inte superintelligent; en person läsaren kan identifiera sig med.

Det är en skicklig ihopsnickrad historia. För läsare som gillar perverterade kränkningar är detta en jubelbok; för mig personligen lite för extrem. Mycket av det utredningstekniska är intressant och imponerande i god scarpettastil.

För mig var exempelvis det nytt att barns fingeravtryck försvinner efter en tid. Hon kan, Cornwell – en bok att sträckläsa. Läsaren fångas i ett skönt grepp så att även de svartaste skildringarna bokstavligen måste genomlidas.

HELENA SIGANDER  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22