RÖVARE

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2007-1, Recension

av Kjell E. Genberg
Gondolin 2006

Den här boken har sitt ursprung i Kjell Genbergs besök hos f.d. DAST-red Iwan Morelius, undertecknad, i Spanien 1995. Det gjorde han tillsammans med sonen Johannes, som då var tonåring. Under bilresan hem till Sverige kom idén till denna story, satt i en obestämbar framtid. Sonen bidrog, berättar Kjell, med flera av idéerna till denna ungdomsthriller.

Huvudpersonen heter Alexander och han blir brutalt utkastad från den stad han bor i av en tyrann och envåldshärskare, som nästan helt övertagit allt som går att överta. Och han har gjort det med våld. Liknande saker har hänt i många andra städer.

Men unge Alexander, som var ägare till ett antikvariat, beslutar sig för att komma tillbaka. Hämnd är inristat i hans panna. Han tror på sig själv och han vet att han har kunskap, vilket är mycket viktigt för att kunna bygga upp ett raserat samhälle där till exempel elektriciteten inte fungerar längre.

Han hamnar i ett rövarband, där han kanske mera av ren tur eller slump råkar rädda en av de högsta till livet, viket innebär att han får en helt annan ställning i bandet.

Han får möjligheten att säga ifrån och rentav besluta.

Här en tänkvärd bok för ungdomar och kanske en ren inkörsport till att läsa mera böcker och förstå att genom att läsa bra böcker med bra innehåll kan man lära sig något om det verkliga livet. Detta är en sådan bok.

IWAN MORELIUS

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22