ROTTWEILERN

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-2, Recension

Av Ruth Rendell
The Rottweiler 2003
Översatt av Gertrud Hemmel
Natur och Kultur 2005

Tillbakadragna Inez Ferry har en antikaffär och rumsuthyrning. I hennes närhet hittas döda människor och tidningarna döper den okände mördaren till Rottweilern och polisen börjar intressera sig får Inez när en av de mördades halsband dyker upp i hennes affär, Hyresgästerna – en brokig etnisk blandning – är också intressanta för myndigheterna. Det står snart klart att förövaren är en seriemördare som plockar åt sig någonting från offren som souvenir.

Det här är ingen deckare i ordets ursprungliga betydelse. Redan tidigt får läsaren veta mördarens identitet. Det som gör dame Rendell intresserad som människa och författare är vad som styr mördaren, får honom att hamna i det dimlika till stånd som triggar hans mordlust. Men hon nöjer sig inte med det – alla i kretsen av misstänkta har något att dölja och därför ljuger de, håller inne med hemligheter och luras. Ruth Rendell tycks undra över om det finns någon moralisk rätt för människor att bära sig åt på det viset.

Sedan man själv börjat fundera över de frågorna fastnar man för hennes beskrivning av ett udda par med en förståndshandikappad son och finner att det faktiskt finns mycket här i världen som man bör tänka över.

Mördaren blir förstås identifierad, men det verkar nästa vara en bisak i det stora hela.

LOTTA BRÅDING  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22