RÖTT KORT

Jan 16th, 2016 | By | Category: 2016-01 jan, Recension

Omslag till Rött kortAv Viktor Kant (pseudonym för Mattias Lönnebo)
Pythia förlag, 2015
ISBN 978-91-98165-4-2, kartonnage, 320 sidor

Mattias Lönnebo har gett ut böcker tidigare, främst fantasy för yngre. Detta är hans debut (under pseudonym) som spänningsförfattare.

Det handlar om pedofili och trafficking av barn, unga ryska pojkar. Det är ju inte en alldeles ovanlig historia men här finns grader i helvetet: det finns en del pedofiler som inte bara är onda. Nej, obs, författaren urskuldar på inget vis handlingarna.

Läsaren får följa ett antal personer, några ryska gatubarn som lockas med skola och fotboll och utlandsresor. De plockas upp av en rysk läkare som har kontakter med ett barnhem utanför St Petersburg. Pojkarna där får åka på fotbollsläger till Sverige. Där finns en lärare som av en god vän övertalas att under lovet hjälpa till på lägret. Där fattar han en del misstankar om att en del pojkar kan vara utnyttjade, kontaktar sin svägerska som är polis. I trakterna har man hittat ett misshandlat, mördat och bränt lik av en okänd pojke.

Mattias LönneboNär lärarens gode vän, ansvarig för fotbollslägret och drivande inom den hjälporganisation som håller i trådarna, mördas blir läraren den huvudmisstänkte. Hans svägerska får inte delta i utredningen eftersom det finns personsamband.

Men läraren, som har med sig en av pojkarna från lägret, håller sig undan både svensk och rysk polis. Och den avkopplade svägerskan arbetar med ärendet trots förbud.

Det blir allt mer action mot slutet. En bra blandning mellan polisroman, klassisk deckare med amatören som måste lösa problem själv, och thriller. Språket flyter bra (det är ingen nybörjare här) men förlaget (som möjligen är samma person som författaren) har en del typografiska missar som lätt borde kunnat rättas till.

Men det är randanmärkningar. Berättelsen löper på och boken kan nog placeras bland bladvändarna med korta kapitel, mycket dialog och att vi får följa de olika personernas tankar. Den grundläggande gåtan är fullständigt otrolig — fast liknande har förstås hänt i verkligheten.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22