RÖSTFISKE En politisk thriller om mord i maktens centrum

Mar 14th, 2011 | By | Category: 2011-3 mars, Recension

Omslag till RöstfiskeAv Loke Valeson (psued)
Hjalmarsson & Högberg Bokförlag 2010, 282 sidor
ISBN 9789172241329 inbunden

Loke Valeson är pseudonym för två samverkande författare som vill vara anonyma men samtidigt verkar ha haft insyn i vad som händer i den svenska politiken. Enligt bokens förlagstext har de en unik insikt i hur maktens maskineri fungerar. Anstrykningen till Bo Baldersons böcker (kom ut 1968−1990) om Statsrådet är tydlig.

Loke är debuterande författare, men om det också är fallet när det gäller författarna bakom pseudonymen kan vi ju inte veta. Vill man spekulera i huruvida svaret finns dolt i pseudonymen ryms ju namn som Ove, Olle och Lena… eller så är namnet hämtat i nordisk mytologi. Vale var son till Loke, och förvandlades till en varg när Loke tillfångatagits efter Balders död.

Bokomslaget anger att det handlar om en politisk thriller, och det är en varudeklaration så god som någon, eftersom boken inte i någon större utsträckning handlar om själva brottet utan mer om det thrillerartade politiska spelet i och omkring regeringshögkvarteret Rosenbad.

Året är 2003 och Sverige leds av en lätt maskerad Göran Persson och även om författaren gör den sedvanliga reservationen att alla likheter med personer i verkligheten är oavsiktliga, är det lätt att läsa ut mängder av kända politiker och tjänstemän i boken. Det politiska spelet är tecknat med breda penseldrag och ger ett initierat intryck. Cynismerna är många och det är ingen smickrande bild av statsministern och hans regeringsapparat som tecknas. Sammantaget blir det en skröna om en värld som är okänd för de flesta, med kanske lite många karaktärer i handlingen, men väl värd att läsa för den som roas av politiska intriger.

ULF BROBERG

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22