ROSCOE

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-3, Recension

Av William Kennedy
Roscoe 2002
Översatt av Caj Lundgren
Natur och Kultur

Kennedy fortsätter oförtrutet och med stor skicklighet att skriva sitt makalösa epos om politiken, kärleken, korruptionen och intrigerna i Albany, huvudstaden i delstaten New York. Pulitzervinnaren visar än en gång, i denna sjunde bok i sviten om Albandy, sin förmåga att framställa människor med hjälp av nyanserad och humoristisk prosa.

Titelpersonen Roscoe Conway, demokratisk partisekreterare och manipulatör, kan ordna det mesta från att fixa ett val till att hålla tidningarna i schack. Nu när Andra världskriget är slut tänker 55-åringen dra sig tillbaka men det går inte. Politikerkollegan Elisha dör och alla vänder sig till Roscoe och begär att han ska skapa ordning igen.

Kennedy tycks kunna det mesta om sådant som händer i ett politiskt partis spegelvärld. Här finns ingen riktig heder, de flesta är korrumperade på ett eller annat sätt, men trots det inte beskrivna som avskyvärda utan riktigt kärleksfullt tecknade. Kärleken till en kvinna har också stor betydelse för berättelsens gång. Utmärkt skickligt och läsvärt.

BIRGITTA HÄRNER  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22