RÖRGAST

Oct 16th, 2013 | By | Category: 2013-10 okt, Recension

Omslag till RörgastAv Johan Theorin
Wahlström & Widstrand 2013
ISBN 978-91-46-22156-2, inb, 456 sid

Johan Theorin skriver inte renodlade deckare, inte renodlade thrillers heller, men spännande är de. Dock är det inte spänningen som är det viktiga i den avslutande årstidsserien från Öland.

Titelns rörgast är ett spöke som finns i stenrösegravar, på öländska rör. Men spöken kan ha mänsklig form, och mänskligt liv också.

Johan TheorinDet är en roman om familjer som mötts och skiljts åt, om gamla oförrätten och nya. Det handlar om brott i det lilla, det stora, det våldsamma och det världshistoriska, för en viktig bärande del av berättelsen handlar om dem som efter kommunisternas revolution flyttade till Ryssland och Sovjetunionen för att hjälpa till att bygga det förlovade landet.

På 30-talet är det fosterfar och son som reser dit, inte till Amerika som sonen trott. Nu på 90-talet är han tillbaka på Öland och ska hämnas. Jag avslöjar inget för läsaren, för gåtorna här är av annat slag.

Mest är det alltså familjer, familjemedlemmar och ett par utomstående som dras in. De tre huvudpersonerna är den tolvårige Jonas, hemvändaren/hämnaren och författarens huvudperson i de tidigare böckerna, den gamla skutskepparen Gerlof.

Det är en utomordentligt finstämd skildring av barndom ett sommarlov, och fruktansvärda berättelser från Stalins förföljelser under 30- och 40-tal. Den unge ölänningen överlever genom att överta en annan mans identitet och blir en effektiv sovjetisk bödel och soldat. Författaren redovisar i sitt efterord de viktigaste källorna.

Också i de tidigare Ölands-böckerna har det övernaturliga haft del. I denna finns flera övernaturliga inslag, men här finns också förklaringar.

Johan Theorin har ju gjort avstickare till Västkusten i Sankta Psyko, och Gerlof är gammal. Men jag skulle sakna både Ölandsskildringen och Gerlof om författaren lämnar dem helt.

LEIF-RUNE STRANDELL

Den fjärde och avslutande delen i Johan Theorins årstidsserie om Öland tilldrar sig på sommaren. Det är tryckande hett, det kryllar av turister och den gamle skepparen Gerlof Davidsson tillbringar några dagar i sin stuga istället för på det äldreboende där han vistas mest. I kraft av sin ålder lever han mycket på gamla minnen. Det är speciellt ett som etsat sig fast från hans barndom. Han har hört knackningar inifrån en kista vid en begravning när han hjälpt till med att sänka kistan ner i graven. Föga anar han att han på sin ålderdom kommer att få ett svar på den gåtan.

I nutiden väcks Gerlof en natt av att en pojke bankar på hans dörr. Han berättar om ett spökskepp som han mött, ett skepp fyllt med döda sjömän. Gerlof är som vanligt nyfiken och analyserande. Han vill veta vad som ligger bakom pojkens upplevelse. Pojken tillhör en släkt som sedan länge dominerat bygden. Nu äger de en semesteranläggning där många turister bor och festar. Men har de verkligen rent mjöl i påsen? Gerlof sticker näsan i blöt där också. Samtidigt finns det en mystisk återvändare i bakgrunden. Vad vill han?

Naturligtvis har författaren stoppat in en del övernaturliga inslag i sin intrig. Det förutsätter man nästan som läsare. Men den ingrediensen är mer nedtonad än i tidigare böcker. Handlingen är mer rak och okomplicerad än vanligt och man har hela tiden en föraning om vad som komma skall. Boken handlar främst om hämnd och makt, och vad som kan driva människor att beträda gränser på grund av det.

Deckarsverige har ju gott om författare som skriver om olika delar av landet. Ingen är så skicklig på att skriva om sin miljö som Johan Theorin. Det är så att man vill packa sina väskor och dra dit på en gång. I hans beskrivningar förefaller Öland vara den vackraste platsen på jorden.

Rörgast är alltså en mer renodlad kriminalroman än hans tidigare böcker. Kanske är det en indikation på vad han kommer att skriva härnäst. Vad det än blir väntar jag med spänning på vad det ska bli. Johan Theorin tillhör våra lysande stjärnor i genren.

NISSE SCHERMAN

Recension av ljudboken: http://www.dast.nu/recension/rorgast

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22