RÖR INTE MITT MORD

Aug 4th, 2014 | By | Category: 2014-08 aug, Recension

Omslag till Rör inte mitt mordAv Lars Forsberg
Forum, 2014
ISBN 978-91-37-14173-2, inb, 322 sidor

Ack, minnens Bo Baldersson. Vi är en del som klagat över att det inte skrivs några humoristiska deckare. Hundraåringen.. och Ingelman-Sundbergs pensionärsliga i all ära, men de är ju inte deckare. En tröst är dock Aron Olnafors böcker från Västerås.

Så förhoppningen var att nu skulle den komma, debutanten Lars Forsbergs bok om kriminalkommissarie Torsten T-Rex Rexelius, den främste (enligt egen uppfattning) mordutredaren i Erikshamn.

Men nej inte riktigt kul. En riktig polisroman, en grupp kompetenta utredare löser två mord. Kompetenta bortsett från chefen T-Rex. Hans enorma självöverskattning, lättja och privata och yrkesmässiga problem ska vara grunden för de händelser som författaren avsett vara komiska (kriminalkomedi skriver förlaget). Och visst kan de ur slapsticksynpunkt ha värde, men humor är det inte. Till skillnad från stockholmskollegan Evert Bäckström är han en sämre polis, men en trevligare människa, ömklig i sin mänskliga och professionella inkompetens. Hela berättelsen utgår från hans syn på sig själv och på utredningen, men det är övriga kolleger och hans unge aspirant som står för det detektiva.

Den stora gåtan för läsaren är tidigt hur i all världen T-Rex kunnat bli kommissarie och chef, och varför han inte plockas bort tidigare av polismästaren och åklagaren.

Men då hade det förstås inte blivit någon bok.

Trots allt en inte oäven debut, men om det ska bli mer kriminalkomedi så fundera över hur det ska bli roligt: för visst finns det absurda förhållanden som kan fungera i deckare.

LEIF-RUNE STRANDELL

Lars Forsberg

Lars Forsberg. Foto Kurt Olofsson

Foto: Kurt Olofsson
Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22