ROP I NATTEN

Jan 1st, 2009 | By | Category: 1999-2, Recension

Av Nigel McCrery
Strange Screams of Death
Översatt av Marie Rhodin
Rabén Prisma 1998

McCrerys bok är den andra i en serie (?) med den brittiska rättsläkaren Samantha Ryan i huvudrollen. Hon lär också ha reproducerats i TV.
Det görs mer och mer till honnörsord framför allt i den amerikanska förlagsreklamen – för all del också i den brittiska och svenska – att vederbörande författare tidigare har varit yrkesman i någon kriminaliteten närstående bransch, till exempel som polis eller brottsreporter.
På det kan romanen självklart ha mycket att vinna i form av väl skildrade miljöer och yrkesmäns arbete. Det har även sina risker, vill jag påpeka, i form av att den sortens författare fördjupar sig i de toniska förfarandena och låter människoskildringen komma i andra hand.
Den här skildringen liknar intill förväxling en amerikansk kriminalroman jag läste häromåret, med en rättsläkare i huvudrollen. Samma rika flöde av kroppsvätskor och obduktionsreferat över sidorna, en viss vidmakthållen spänning – fram till slutet. Enbarmligt hopknutet och på sämre indianboksnivå. En driven berättare, tekniskt sett, visar sig vara en mycket medioker människoskildrare och dålig på trovärdiga upplösningar. Själv föredrar jag avgjort ett intressant persongalleri framför en välvässad skalpell.
Till sist måste jag reagera med skärpa mot översättningen av den här boken. Del vimlar av pronominafel och radas upp massor av andra sorters grodor.
Vad sägs om ’Han satt på vakt med kasken på golvet bredvid hans glänsande stövlar’, ’Samantha smekte Shaw, hennes katt’? Det heter inte ’satte en stolthet i’, ’ta udden ur’, ’få panik’. Eller USA:s Sydstater med stor bokstav, ’misstas för’ eller visum när det är pluralis och heter visa .
Med mera, med mera.
Texten fylls av den amatöristiska användningen av ’började’: det började regna, man började packa, undra, ändra. Osv. Osv.
Översättaren bör helt enkelt syssla med något annat.

JAN ERIC ARVASTSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22