RÖNNBÄR OCH ROMANTIK

Jun 15th, 2021 | By | Category: 2021-06 juni, Recension

Omslag till Rönnbar och romantikAv Eva Swedenmark och Annica Wennström
Lind&Co, 2021
ISBN 978-91-7903-425-2, inbunden 301 sidor

Eva Swedenmark och Annica Wennström har gett ut ett stort antal böcker, var för sig och i samarbete med andra. Bland annat ingår de båda i författartrion bakom deckarpseudonymen Emma Vall. Tillsammans har Swedenmark och Wennström skrivit en framgångsrik serie feel good-romaner om en familj som driver en italiensk restaurang i Östersund, La Stella.

Alla romanerna i serien om La Stella har titlar som innehåller ett bär och ett känslotillstånd, vilket fungerar som något av en innehållsdeklaration. I varje bok kryddas nämligen relationstrasslet i restaurangfamiljen med recept på maträtter och bakverk som förekommer i handlingen. Mestadels rör det sig om en mix av norrländsk husmanskost och italienska specialiteter. Den första boken i serien heter Smultron och svek och kom ut 2005. Nu har författarduon kommit fram till del 6, och den bär titeln Rönnbär och romantik.

I den har familjepatriarken Börje och matriarken Anita pensionerat sig och gett sig ut i sin husbil på en lång Europaturné, som tar dem ända till Sicilien. Deras två döttrar har flyttat till Åre med sina familjer, medan sonen och hans familj tagit över föräldrarnas villa i Östersund. Naturligtvis uppstår det en rad konflikter inom bokens olika parkonstellationer, och mellan grälen och försoningarna lagas det mat och bakas kakor, gärna kryddade med rönnbär. Allt redovisas noggrant för läsaren. Dessutom får vi ta del av de recept som mamma Anita snappar upp på sin odyssé genom Frankrike och Italien och skickar på vykort till sina barn och barnbarn.

Familjerelationerna som skildras i romanen är av det trivialare slaget, och förmår inte riktigt fängsla mig. Det som skiljer Rönnbär och romantik från de gängse feel-good-romanerna är de detaljerade recepten, som presenteras detaljerat på egna helsidor. Där lyckas Eva Swedenmark och Annica Wennström verkligen väcka läsarens intresse och aptit.

LENA LUNDGREN

Annica Wennström och Eva Swedenmark

Annica Wennström och Eva Swedenmark. Foto Eva Lindeberg

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22