ROMARBLOD

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-2, Recension

Av Steven Saylor
Roman Blood 2005
Översatt av Charlotte Hjukström
Wahlström & Widstrand 2005

År 80 före Kristus var den åldrade Sulla diktator i Rom, men hans välde börjar krackelera. Rom är redan vid den tiden en myllrande storstad med en sådans alla intriger, kärleksaffärer och mordiska anslag. Huvudpersonen Gordianus i denna omfångsrika roman av amerikanen Saylor är en lejd spion (med dagens vokabulär skulle han kanske kallas privatdetektiv) som av den unge vältalige försvarsadvokaten Cicero anlitas får att utreda om hans klient Sextus Roscius verkligen begått fadermord.

Saylor (född 1956 i Texas) har brett ut ett lapptäcke i många lager. När en förborgad sanning uppdagas kommer nya detaljer fram och det visar sig att snart sagt alla har skelett i garderoben. Författaren har studerat romartiden, dess seder (oseder är kanske ett lämpligare uttryck) och bruk och lyckats förse sin historia med stor detaljrikedom. Att det dessutom blivit en mycket underhållande historia tackar man för och ser fram mot fortsättningen av den utlovade serien om Gordianus framtida äventyr i bokform.

KARL HJELM  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22