RÖKRIDÅ

Jan 31st, 2018 | By | Category: 2018-01 jan, Recension

Omslag till RökridåAv Krysten Ritter
Bonfire, 2017
Översatt av Hanna Williamsson
Southside Stories 2018
ISBN 978-91-88725-06-6, 311 sidor

Skådespelerskan Krysten Ritter är mest känd för starka rolltolkningar som superhjälten/detektiven i hennes egen Netflix-serie Jessica Jones samt i Breaking Bad. Det sägs att det var hennes uppväxt i en liten jordbruksstad i Pennsylvania som inspirerade henne att skriva debutboken Rökridå, en svart thriller om miljöförstöring och de hemligheter och maktmissbruk som är bakomliggande faktorer.

Huvudperson är miljörättsjuristen Abby Williams från Chicago som återkommer till hemstaden Barrens i Indiana, en plats som hon helst velat glömma sedan hon flyttade därifrån för tio år sedan. Nu är hon där för att medverka i ett rättsfall om att folk blir underligt sjuka.

Snart märker hon att det som ska avhandlas kan kopplas till ett decenniegammalt försvinnande – hennes tonåriga vän Kaycee Mitchell var plötsligt borta. Abby börjar forska i saken och under den resan upptäcker hon saker som får henne att tvivla på det hon själv minns – eller tror sig minnas – från den tiden. Men hon hittar också annat som tyder på att själva samhället innehåller grumligheter som ingen vill ska koma till allmänhetens kännedom.

I USA har man ställt frågan om en skådis verkligen kan bli författare, men Ritter har med debutboken gett ett klart besked: det går alldeles ypperligt. Hon har grävt där hon står. Likheterna mellan Abby Williams och den gestalt Ritter spelar på film är påfallande. Det är en fördel för alla Netflixföljare, man tycker sig känna henne redan från början. Fast samtidigt kan det bli förvirrande när Abby inte gör som förväntar sig.

Trots sina framgångar är hon inte lycklig. Hon tänker ofta på sin hårde far, sin döda mor och tjejerna som mobbade henne i plugget och småstadsandan som kändes så kvävande. Och på den försvunna Kaycee som ansågs vara en dålig flicka och nu borta efter något av en skandal som kanske (troligen) har med Optimal Plastics, företaget som med eller mindre äger Barrens, att göra.

Man kan hitta mer än en anknytning till olika tv-serier inbakade i storyn om hur Abby mellan drinkarna och träffar med folk börjar nysta fram den fula sanningen om staden och en ritual som kallas ”Tävlingen”. Och det känns välbekant spännande som det ska kännas när man läser spänningslittertur som är för avlägsen för att man ska vara engagerad en längre tid. Det mattas nämligen av efterhand. Kanske är det de många kilometerna mellan Stockholm och trakterna kring The Great Lakes som stör.

I grunden är det ett gott förstlingsverk som säkert gör sig bra i cv:n som innehåller huvudroller i prisbelönta Netflixserien Marvel’s Jessica JonesDon’t trust the b*** in apartment 23, och Breaking bad. I den finns också med att hon grundat produktionsbolaget Silent Machine, som fokuserar på att lyfta fram komplexa kvinnliga huvudroller.

Krysten och hennes hund Mikey bor i New York och i Los Angeles.

GUGGE HEDLUND

Krysten Ritter

Krysten Ritter. Foto Bailey Taylor

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22