RÖDSKINN

Mar 12th, 2010 | By | Category: 2005-1, Recension

Av Sherman Alexie
Ten Little Indians 2003
Översatt av Cecilia Franklin
Ordfront 2004

Titeln Ten Little Indians (Tio små negerpojkar) är en ramsa som fastnat på många håll men sällan haft en så sinister innebörd som bland Nordamerikas urinvånare. I denna novellsamling skildrar författaren indianernas längtan efter en bättre tillvaro – och han gör det med en humor som inte står den judiska efter. Ett exempel: Vad är skillnaden mellan ett indianreservat och en rasistisk, homofobisk, fattig vit timmerhuggarstad befolkad av muterade barn till kusiner som gift sig med varandra? Alexies svar är att indianerna har flätor.

Det är historier om lurendrejeri, spritmissbruk och allmän okunnighet. Ordfront ska ha en eloge för att de introducerar denne författare på svenska. Spokane-indianen Sherman Alexie är en drastisk författare som berättar om stulet land och stulen historia, men han gör det med makalös humor som dock inte klankar på människorna i hans etniska tillhörighet.

CARL-ANDERS JANSON

 

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22