RÖDLUVAN

Mar 13th, 2010 | By | Category: 2004-4, Recension

Av Unni Lindell
Rødhette 2004
Översatt av Margareta Järnebrand
Pirat 2004

I kriminalromanens värld är seriemördare ofta män och skall man tro på vissa politiker har alla män en gen som gör att de helst av allt vill våldta allt av kvinnokön oavsett ålder. Bot mot detta tycks vara höjd skatt.

Men skattetemat tycks inte Lindell tro på. Hon har skrivit en fruktansvärd historia om en kvinna som mördar män mot en fond av nordnorsk is och snö. Tre systrar har växt upp hos sin mormor eftersom modern inte klarat att ta hand om dem. En av dem utsattes för sexuella övergrepp som barn och har ingen tanke på att förlåta och gå vidare. Hon vill hämnas och gör det så grymt hon kan. Det blir inget lätt fall för kommissarie Cato Isaksen att lösa, men eftersom han är en skicklig polis gör han naturligtvis det. På vägen för man sig en god och intressant portion insikter om livet, norsk mentalitet och utmärkt prosa.

Titeln kommer, enligt författaren, från graffiti hon läste på en vägg: ”Akta dig, varg! Snart kommer Rödluvan och tar dig!”

INGER STRANDBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22